Nižší příjem kvůli koronaviru? Žádejte odklad splátek

Nižší příjem kvůli koronaviru? Žádejte odklad splátek

Česká bankovní asociace doporučila bankám, aby klientům umožnily odklad splátek u hypotečních a ostatních úvěrů. O tříměsíční odklad splátek mohou požádat klienti, kteří přišli o část nebo celý zdroj příjmů.

Mimořádná situace způsobená koronavirem
Koronavir ohrožuje nejen zdraví obyvatel, ale i zdroje jejich příjmů. Tisíce provozoven bylo uzavřeno nebo funguje v omezeném režimu. Podniky ukončují výrobu. Zaměstnanci přicházejí o velkou část příjmů z důvodu ošetřovného na děti. Mnoho lidí je v karanténě nebo postiženo onemocněním. 

Jak splácet hypotéku? Můžete v době finanční tísně způsobené mimořádnou situací z důvodu ohrožení koronavirem žádat o odklad splátek? Ano!

Dohoda bank o odkladu splátek
Na základě doporučení České bankovní asociace budou banky souhlasit se žádostmi o mimořádné odložení splátek, a to až o tři měsíce. O odklad splátek můžete požádat, pokud splácíte hypoteční nebo spotřebitelský úvěr. Na odklad splátek budou přistupovat i stavební spořitelny nebo nebankovní společnosti. 

Odklad splátek není automatický a neplatí pro všechny klienty. O odklad splátek musíte banku požádat a zároveň prokázat (doložit) důvod žádosti. Banky budou každou žádost posuzovat individuálně. 

Sporné body v postupech bank
Banky se dosud neshodly na postupu, zda budou klientům po dobu tří měsíců účtovat úroky z úvěru a další poplatky. Zároveň nepanuje shoda ohledně možného zápisu do bankovního registru. Odklad splátek z důvodu koronaviru se podle některých bank do registru dlužníků zapíše, ale ne jako negativní záznam, který by klienta poškodil v budoucnu. 

Jak požádat o odklad splátek
Řada bank už na svých internetových stránkách zveřejnila formulář, prostřednictvím kterého můžete o odklad splátek požádat. Ostatní banky vyzývají, abyste je kontaktovali e-mailem. Každou žádost je nutné bance doložit. 

Kdo má nárok na odklad splátek:
- osoba, která koronavirem onemocněla nebo je v karanténě 
- osoba, která nepracuje z důvodu překážky na straně zaměstnavatele 
- osoba pobírající ošetřovné na dítě
- OSVČ, které poklesly příjmy z důvodu uzavření provozovny 

Kdy podat žádost
O odkladu splátek se uvažuje od příštího měsíce (dubna). Žádost o odklad společně s doložením nároku posílejte bankám minimálně 10 dní před termínem splátky. Zároveň je nutné, abyste v dané době nic nedlužili. OSVČ musí mít aktivní živnost ještě před datem vyhlášení mimořádného stavu.

Konkrétní pravidla nastavují banky v souladu s interními předpisy. Konkrétní postup vám upřesní pracovníci jednotlivých bank. 

Boris Musil - realitní makléř pro K.Vary a okolí
Autor: Boris Musil - realitní makléř pro K.Vary a okolí

Pocházím z Karlových Varů. Narodil jsem se tady a prožil jsem zde celý život. Postavili jsme si tady dům, vychovali jsme tady své dvě děti a teď i naši vnučku. Žiju tady, znám to tady, miluji to tady a pracuji tady.

Působil jsem v několika obchodních společnostech. Dělal jsem všechno možné, ale vždy jsem si zakládal na úctě a profesionálním přístupu ke klientům.

V realitách jsem od začátku roku 2017. Začátky byly velmi těžké, ale klienti ocenili můj osobní přístup a velmi dobré výsledky, a začali mne doporučovat. V práci realitního makléře jsem se našel a neskutečně mne baví, a proto se ji snažím odvádět na špičkové úrovni. Na všechny své zakázky využívám profesionálního fotografa, točím videoprohlídky, připravuji vlastní webové stránky nemovitosti, standardem je půdorys nemovitosti, pracuji a inzeruji na sociálních sítích, a v případě většího zájmu o nemovitost, připravuji i elektronické aukce... vše s jasným cílem - prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Proč vznikly tyto stránky?

Rád bych vám ukázal, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. V každém odvětví, i u realitních makléřů , jsou jak různé přístupy ke klientovi, tak různé způsoby práce. Napsal jsem pár tipů a spoustu článků. Zkuste se podívat. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh. To je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. Navíc dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě a za moji práci pak hovoří reference spokojených klientů

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji vám. Pokud vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s vámi sejdu u kávy, u které probereme vaše dotazy nebo jak prodat vaši nemovitost rychle, bezpečně a výhodně.

  Povinné údaje: 
Jméno: Boris Musil
Místo podnikání: Děpoltovická 369, 36001 Otovice
IČO: 468 70 474, DIČ: **0419****
Datová schránka: z3muun6
Vznik živnostenského oprávnění: 9.9.1992
Vznik vázané živnosti realitní zprostředkování: 18.6.2020
Živnost přidělil: Magistrát města Karlovy Vary

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


alien-robot-android-antennae-blue-1905155_1

Dobrý den, jsem AI asistent realitního makléře Borise Musila.

Mohu Vám nějak pomoci? Klikněte a napište dotaz.